top of page
Araba Motoru

Karbonmonoksit Algılama ve Alarm  Sistemleri

Otopark , tünel , servis istasyonları , tamirhane ,  tüm katı, sıvı yakıtlı ısıtıcılar ve  makinalar potansiyel risk unsuru olarak görülüp, yanma sonucu ortaya çıkan egzost gazının ortama dağılması sonucu oluşacak Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak mekanik önlemlere ek karbonmonoksit gazının  algılanıp uyarı ve tahliye  sistemini oluşturulması gereklidir . Çözümler Platin Teknoloji de

Genel Bilgiler:

Karbon monoksit zehirlenmesi, çok fazla ( CO )  karbonmonoksit maruz kalmanın yol açtığı bir hastalık olan  zehirlenmedir. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Havada çok fazla karbonmonoksit varsa ciddi doku hasarına yol açar, oksijen absorbe yeteneğini azaltabilir. Karbonmonoksit zehirlenmesi ölüme yol açabilir.

Karbonmonoksit  veya benzeri gaz ya da diğer petrol ürünleri, tahta ve diğer yakıtları kullanarak çalışan tüm cihaz , makine ve ocaklar yanma sırasında bu gazı üretir. Doğru kullanımda dışarı atılacağı için tehlike oluşturmaz. Fakat kötü havalandırma problemli bacayı, fırtına ve  benzeri şeyler  etkilerse, dış etkenler tahliyeyi zorlaştırdığı için ortalama gelen duman  birikerek tehlike oluşturur.

Karbon monoksit zehirlenmesi, belirtileri olmasına rağmen çok zor tespit edilen kokusuz bir gaz olduğu için maruz kalındığında çoğu zaman  hayatı tehdit eden acil bir durumdur. 

Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri şunlardır:

- Baş ağrısı

- Halsizlik

- Baş dönmesi

- Mide bulantısı

- Kusma

- Nefes darlığı

- Beyin bulanıklığı

- Bulanık görme

- Bilinç kaybı

 Karbonmonoksit zehirlenmesi uyku ya da sarhoş olan insanlar için özellikle tehlikeli olabilir. Maruz kalan herkes  için sağlık problemleri oluşturacaktır. Ölümcüldür.

  Eğer karbonmonoksit maruz kaldığınızı düşünüyorsanız acilen  temiz havaya çıkınız  ve acil tıbbi yardım alınız. 

Karbonmonoksit zehirlenmesi yanma sırasında oluşan dumanlarının  solunmasından  kaynaklanır.

 Çok fazla karbonmonoksit solununca, vücudunuzun  karbonmonoksit ile kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin oksijenini değiştirir. Bu doku ve organların ulaşması  yaşamsal zararlar verir .

Ahşap veya gaz yakıtlı çeşitli aletleri dahil olmak üzere, karbonmonoksit kaynakları :

- Hertürlü Yakıtlı ısıtıcılar

- Fırınlar

- Mangallar

- Ocaklar

- Su ısıtıcıları

- Şömineler

- Taşınabilir jeneratörler

- Odun sobaları

- Otomobil ve kamyon motorları

- Otoparklar

- Tüneller 

  Normalde bu kaynaklar tarafından üretilen karbonmonoksit miktarı endişelenme gerektirmez. Bacalar sürekli kontrol edilmiyorsa Ortama alınacak temiz hava kaynakları  kapalı veya kısmen kapalıysa alanda oluşan yanma ve dumana maruz kalınması karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açacaktır.

 Kapalı bir garajda arabanızı çalışması sonucu ortaya çıkan  egzost  dumanının  solunması da karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabilir.

Risk faktörleri:

Karbon monoksit gazına maruz kalınması özellikle bazı gruplar için daha  tehlikeli olabilir:

- Doğmamış bebekler

- Çocuklar

- Yaşlılar

Komplikasyonlar:

- Kalıcı beyin hasarı

- Kalbinin hasar görmesi sonucu oluşan  hayatı tehdit eden kardiyak komplikasyonları sonucu Ölüm

Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, göğüs ağrısı belirtiler varsa karbonmonoksit zehirlenmesi olarak yorumlanıp derhal temiz havaya çıkmak  ve 112  acil  yardım servisini aramanızı tavsiye ederiz.

Image by Daniel Jerez

Tünellerde Adresli Zehirli Yanıcı Gaz Algılama Sistemleri

Yeni nesil adresli gaz algılama sistemleri, kapalı otopark ve karayolu tünelleri için zararlı gazların ölçülmesi, ölçümler sonucu havalandırma sisteminin devreye alınması, devreden çıkarılması ve gaz limiti aşımlarında uyarılar verecek şekilde tasarlanmıştır. EN 50545 Standartlarına uygun çözümlerimiz bulunmaktadır. 

Sistem, dedektör, dedektörlerin bağlı olduğu 4-20mA giriş modülü, giriş modülünden gelen bilgiye göre havalandırmalara tetik verebilmek için çıkış modülü ve ana panelden oluşmaktadır. Dedektörler ve ana panel sayesinde ortamda gaz yoğunluğunun izlenmesi, buna bağlı olarak uyarılar vermesi ve havalandırma sistemini devreye alınması sağlanmaktadır.

Panel, adresli yapıdaki her gaz dedektörünü ayrı olarak da izlenebileceği akıllı bir ünitedir. Tasarım ve analizlerle geliştirilmiş sistemin, düşük güç tüketimi ve dahili aküsü sayesinde elektrik kesilmelerinden etkilenmemesi sağlanarak, elektrik kesilse bile kapalı alanlarda zehirli gazların sürekli izlenmesi ve kontrol edilmesi sağlanmıştır.

Ana panel ve sensör sistemleri arasında haberleşme ve besleme gerilimi sadece iki kablo ile yapılarak kurulum kolaylığı ve düşük maliyetli sistem olmasına olanak tanınmıştır.

Havalandırma sistemi bağlantısı sayesinde gerektiğinde havalandırmanın çalışması röleler aracılığı ile sağlanmaktadır. Bu durum elektrik tüketimini azaltıp, motor ömrünü uzatırken motor bakım maliyetlerini de çok aza indirmektedir. . Sürekli olarak havalandırma çalışmayacağı için sessiz bir ortamın sağlanmasına faydası olmaktadır.

Bununla birlikte akıllı sensör sistemleriyle bakım sürelerinin ve arızalı sensörlerin takip edilmesiyle, hızlı ve maliyeti düşük servis imkânı sağlanmaktadır.

Ürün ailesi, gaz yoğunluğuna bağlı olarak havalandırma sisteminin devreye alınması ya da devreden çıkarılması sayesinde sürekli çalışan havalandırma sistemlerine oranla daha çevreci ve düşük işletim maliyetli bir sistem sunar.

Sistemle ilgili standartlar da zorunlu hale getirilmiştir. Daha önce insan sağlığı açısından zararlı olan, halka açık alanlarda karbon monoksit gazının ölçülmesine yönelik EN 50291 standardı yürürlükteydi. 2012 itibariyle otopark ve tünellerde zehirli gazların (karbon monoksit, azot oksit, azot dioksit) ölçülmesine yönelik EN 50545 standardı yürürlüğe girerek burada kullanılacak gaz ölçüm sensörlerinin bu standartlarda olması zorunluluğu getirilmiştir.

 Sistemin EN 50545-1 e göre tasarlanması, araba parkları ve tüneller için özel ölçüm aralığına sahip olması, sistemin çevreye ve insanlara faydalı olmasını sağlamakta, var olan sistemleri regüle ederek doğru ürünün doğru yerde kullanımını sağlayarak, verimliliğin artmasına destek olmaktadır.

İnsan sağlığı için kabul edilen Karbonmonoksit seviyesinin 60 ppm olduğu araçların rutin çalışmaları sırasında egzostlarından çıkan dumanın co seviyesinin 15.000 ppm - 30.000 ppm  aralığında olduğu dikkate alındığında kapalı park alanlarında ortamın sürekli ve hassas şekilde zararlı bir gaz olan karbonomoksit seviyesinin takip edilmesi ve artan seviyelerde otomatik devreye giren havalandırma sistemleri kurulması ve oluşan zararlı gazların tahliye edilmesi kaçınılmayacak ihtiyaçlardan olmuştur.

Sistem her bölge için zehirli gazları (karbon monoksit, azot oksit, azot dioksit)  anlık yoğunluk seviyesinde bilgi sağlamaktadır. Bu sayede jetfan ve havalandırmalar gereken hız ve güçte çalıştırılabilmektedir. 

otopark

Otoparklarda Adresli Zehirli  ve Yanıcı Gaz Algılama Sistemleri

Gelişen teknoloji ile birlikte kapalı otopark için zehirli ve yanıcı patlayıcı  gazların ölçülmesine yönelik adreslenebilir gaz algılama sensör sistemleri gelişti ve etkin şekilde kullanılmaya başlandı.
Gaz algılama sistemleri, kapalı otopark ve karayolu tünelleri için zararlı gazların ölçülmesi, ölçümler sonucu havalandırma sisteminin devreye alınması, devreden çıkarılması ve gaz limiti aşımlarında uyarılar verecek şekilde tasarlanıyor. Sistem; dedektör, dedektörlerin bağlı olduğu 4-20mA giriş modülü, giriş modülünden gelen bilgiye göre havalandırmalara tetik verebilmek için çıkış modülü ve ana panelden oluşuyor. Dedektörler ve ana panel sayesinde, ortamda gaz yoğunluğunun izlenmesi buna bağlı olarak da uyarıların verilmesi ve havalandırma sisteminin devreye alınması sağlanıyor.
Panel, adresli yapıdaki her gaz dedektörünün ayrı olarak da izlenebileceği akıllı bir ünitedir. Tasarım ve analizlerle geliştirilmiş sistemin, düşük güç tüketimi ve dahili aküsü sayesinde elektrik kesilmelerinden etkilenmemesi sağlanarak, elektrik kesilse bile kapalı alanlarda zehirli gazların sürekli izlenmesi ve kontrol edilmesi sağlanıyor.
Kolay Kurulum, Düşük Maliyet Avantajı
Ana panel ve sensör sistemleri arasında haberleşme ve besleme gerilimi sadece iki kablo ile yapılarak, kurulum kolaylığı ve düşük maliyetli sistem olmasına olanak tanınmıştır. Havalandırma sistemi bağlantısı sayesinde gerektiğinde havalandırmanın çalışması röleler aracılığı ile sağlanıyor. Bu durum elektrik tüketimini azaltıp, motor ömrünü uzatırken motor bakım maliyetlerini de çok aza indiriyor. Sürekli olarak havalandırma çalışmayacağı için sessiz bir ortamda çalışma imkanı veriyor.
Bununla birlikte, akıllı sensör sistemleriyle bakım süreleri ve arızalı sensörleri takip edilirken, hızlı ve maliyeti düşük servis imkânı da sağlıyor. Ürün ailesi, gaz yoğunluğuna bağlı olarak havalandırma sisteminin devreye alınması ya da devreden çıkarılması sayesinde sürekli çalışan havalandırma sistemlerine oranla daha çevreci ve düşük işletim maliyetli bir sistem sunuyor.
Sistemle ilgili standartlar da zorunlu hale getirilmişti. Daha önce insan sağlığı açısından zararlı olan, halka açık alanlarda karbonmonoksit gazının ölçülmesine yönelik EN 50291 standardı yürürlükteydi. 2012 itibariyle otopark ve tünellerde zehirli gazların (karbonmonoksit, azot oksit, azot dioksit) ölçülmesine yönelik EN 50545 standardı yürürlüğe girerek burada kullanılacak gaz ölçüm sensörlerinin bu standartlarda olması zorunluluğu getirilmiştir. Platin Teknoloji uzmanları , EN 50545 standartlarında dedektör sistemlerini Türkiye’de ilk kez geliştirerek, katma değeri olan bir sistem tasarladı. Sistemin EN 50545-1’e göre tasarlanması, araba parkları ve tüneller için özel ölçüm aralığına sahip olması, çevreye ve insanlara faydalı olmasını sağlayıp var olan sistemleri regüle ederek doğru ürünün doğru yerde kullanımını sağlıyor.
Gerekli mekanik ve elektronik önlemlerin alınması kaydı ile 2019 yılı itibariyle kapalı otoparklara gazlı araç alınabilmesinin önü açılmış olacaktır. Gazlı araçlar için alınması gerekli ek önlem gaz algılama dedektörleri ve uygun havalandırma sistemleridir.

bottom of page